Från 1 mars tar vi betalt för laddning av elbil vid vår snabbladdare

24 februari 2022

Redan år 2010 kopplade vi in och erbjöd laddning av elbil utanför vårt huvudkontor på Baldersgatan i Norrtälje. Då fanns det ännu inte så många elbilar i kommunen, och ingen av de större aktörerna som erbjuder laddinfrastruktur hade etablerat sig. Tanken var att säkerställa att det fanns någon form av tillgång till laddning i Norrtälje för att underlätta elektrifieringen av transporter även i vår kommun, och användningen var inledningsvis av den omfattningen att det inte var motiverat att börja debitera.

Sedan dess har tiderna förändrats. Tobias Dahlberg, vd för Norrtälje Energi, svarar på ett par frågor relaterade till situationen som är i dag:

Hur ser det ut vid laddstationerna i dag?

  • Våra laddplatser är ofta fulla, såtillvida att det ibland är kö. Därmed har våra kostnader för denna tjänst ökat. Dessutom har fler andra laddoperatörer etablerat sig i Norrtälje, och det är inte rimligt att ett kommunägt bolag ska snedvrida konkurrensen och intresset för andra operatörer att bygga ut infrastrukturen genom att inte ta betalt. Dessutom har vi i uppdrag att fortsätta bygga ut laddinfrastrukturen i vår kommun, och för att kunna finansiera det behöver vi också intäkter från verksamheten.


Vad kommer det att kosta att ladda i snabbladdaren efter 1 mars?

  • Det kommer att kosta 4,50 kronor/kWh att tanka i snabbladdaren. Vi har satt ett pris baserat på vad det kostar oss att etablera och driva laddplatsen, samt jämfört med vad det kostar att ladda hos andra aktörer. Priset har sedan satts i det lägre spannet – vi är inte ute efter att detta marknadsområde ska vara någon ”kassa-ko”, men vi behöver täcka våra kostnader för att kunna etablera fler platser. Vi kommer successivt införa debitering vid samtliga publika laddplatser som drivs i vår regi. Dock är det en del praktikaliteter som måste lösas innan det genomförs.

Du som redan har ett InCharge-konto (kopplat kort, bricka eller app) behöver inte göra något annorlunda än tidigare, utan kan fortsätta använda samma InCharge-konto som du använde när det var kostnadsfritt.

Debitering sker på samma sätt som när du laddar på andra InCharge-laddställen, beroende av vilka betalinställningar du har för ditt användarkonto hos InCharge.

Läs mer om hur du beställer ett InCharge-kort/bricka eller laddar ned InCharge-appen här.

 

Laddstation i snö