Pilotprojekt med hundsök

25 oktober 2021

Under torsdagen 12 augusti sökte en specialtränad hund efter fjärrvärmevatten i Rimbo med målet att hitta en läcka i vårt fjärrvärmenät. Första försöket för hunden i skarpt läge och den hittade och markerade läckan!

Upprinnelsen till detta var att Dennis Asplund, driftledare på Norrtälje Energi, hört talas om en hund som kunde söka efter läckor på dricksvattenledningar. Han tog kontakt med hundtränaren Susanne Kihl från Hundägarservice Specialsök under våren och frågade om hon hade någon hund som inte bara kunde hitta dricksvatten utan också fjärrvärmevatten. Anledning är att vi och andra fjärrvärmeleverantörer till och från får läckor på fjärrvärmenäten. Det hade hon inte då, men Dennis skickade några liter fjärrvärmevatten till henne och träning påbörjades. Och examen för 8 år gamla schäferhunden Aspirant´s Jeckov skedde sen hos oss några månader senare med bravur! Sedan dess har Jeckov bland annat varit i Göteborg, Kungälv och Trollhättan och tränat mera i skarp miljö med bra resultat.

Jeckov ”jobbar” med sök skarpt och som träning 3-4 gånger i veckan. Bästa är att arbeta i motvind längs kulvertsträckningen och helst utan inslag av alltför mycket regn. Om det är en lång sträckning/stort område som ska sökas av så får Jeckov ordentligt med vila mellan arbetspassen. Vanligtvis tar det 6-8 månader att lära en hund att söka efter något speciellt för att få ett bra resultat. Vad det är för speciell doftbild i fjärrvärmevatten är det bara Jeckov som vet eftersom ingen annan kan leta upp vattnet med bara sin nos eller näsa. Vi tillsätter det ofarliga gröna färgämnet pyranin i vattnet för att lättare hitta läckor men Jeckov hittar även fjärrvärmevatten utan den tillsatsen, så just det ämnet är alltså doftlöst.

[metaslider id=4240]

Susanne Kihl från Kungälv har varit yrkesverksam med hund sedan 1984 som hundskötare, dressör, sökhundsförare med sprängämneshund och arbetat med omhändertagna hundar genom polis/länsstyrelsen. Dessutom har hon hunnit dressera och leverera cirka 35 bevakningshundar till flygvapnet och militärpolisen, dresserat minhundar och ledarhundar samt specialsökhundar av olika slag bland annat sök efter dricksvatten, vägglöss och nu då fjärrvärmevatten.

Andra metoder som finns för att hitta läckor på fjärrvärmenätet är bland annat via larmtrådar som finns utplacerade i nätet, mäta ljudfrekvens eller att flyga med värmekamera vilket både är dyrare och inte så miljövänligt, så tillgången till Jeckov ser vi som en stor vinst i vårt hållbarhetsarbete. Allmänheten är också en tillgång då vi kan få in observationer om grönt vatten ovan mark och vintertid kan tips inkomma om att någon sett ånga från det varma fjärrvärmevattnet komma upp ur mark.

Bilderna är från 24 september då Jeckov med matte Susanne kom på besök igen, men denna gång för att Tidningen Energi ville göra ett reportage om Jeckov´s fantastiska nos. Vi fingerade några läckor denna dag för att testa kunskaperna igen. Jeckov markerade alla läckorna utan tvekan och belönades med sin boll. En glad och nöjd matte fick dessutom med sig lite mer fjärrvärmevatten att fortsätta träna med.

Här finns länk till Tidningen Energi´s artikel.

Två människor sitter med en hund