Varning för oseriösa elhandlare

30 januari 2020

Konsumenttidningen Råd&Rön har sin svarta lista över företag som inte följer utslagen i Allmänna reklamationsnämnden.

Nu har Konsumenternas Energimarknadsbyrå tagit fram en motsvarande lista över de elhandelsbolag som har genererat flest klagomål. Flera av företagen på listan har haft en hög andel klagomål under en längre tid.

Konsumenternas Energimarknadsbyrå, som ger privatpersoner och småföretagare oberoende och kostnadsfri vägledning, uppger att klagomålen på de svartlistade bolagen bland annat gäller förfalskade signaturer, felaktig fakturering, vilseledande marknadsföring, löften om billigare el som inte realiseras till avgifter för avtalsbrott vid byten av elhandelsföretag.

Några råd

Vi råder alla att vara extremt misstänksamma när någon ringer eller knackar på för att erbjuda vad som låter vara fantastiska erbjudanden. Alla som ringer är naturligtvis ”billigast”. Svara aldrig ”ja” på någon fråga. Det finns många exempel på där samtal spelas in och sedan redigerats om så att det låter som att en överenskommelse har träffats när så absolut inte är fallet.

En vanlig metod är att de ”bara” vill hjälpa till att se över hur du som kund kan sänka din elkostnad och därför vill ha din tillåtelse att jämföra ditt nuvarande elavtal med andra. Om den tillåtelsen ges använder de omedelbart den ”fullmakten” till att teckna om ditt elavtal och du står med eventuella brytkostnader samt ett avtal fyllt av dolda avgifter.

Vi välkomnar därför att statliga Konsumenternas Energimarknadsbyrå har börjat lista de bolag som lurar sina kunder. Och vi hjälper gärna till med att varna för dessa oseriösa elhandlare eftersom vi känner igen de här punkterna från många uppgivna och ledsna kunder som vi har försökt hjälpa genom åren. Därför är det bra att dessa bolag dras fram i ljuset.

Välj i lugn och ro

Ta dig tiden att själv kontrollera vilken typ av avtal och elbolag du vill ha. Behåll kontrollen och har du några frågor om ditt elavtal kan du höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Konsumenternas Energimarknadsbyrå erbjuder rådgivning om du råkat ut för en oseriös elhandlare. Kontakta dem om du blivit drabbad, du är självklart också välkommen ringa oss.

Lista på elbolag med klagomål