Energispartips

Att minska energianvändningen i sitt hus förknippas med renovering och kostnader, men faktum är att det kan vara både enkelt och gratis. Genom att se över dina vanor och beteenden kan du som bor i huset börja göra skillnad redan idag. Smart elanvändning är bra för din plånbok och bidrar till att samhället använder mindre resurser till att producera energi. Vissa av energispartipsen som följer gäller naturligtvis också både dig som bor i lägenhet och dig som företagare.

Ett bra sätt att se om du kan minska elförbrukningen, och var du kan minska den, är att hålla koll på din elförbrukning. På din elfaktura står det hur mycket du har förbrukat under en månad och om du loggar in på Mina sidor kan du även se din dygnsförbrukning.

Du kan få ännu bättre koll med hjälp av en bärbar elmätare som kan mäta hur mycket ström dina apparater drar. Mätaren kan du köpa i elfackbutiker och i vissa varuhus. Du pluggar in elmätaren mellan vägguttaget och den apparat du vill kolla och kan sedan mäta hur mycket den drar. Du kan också kontrollera hur mycket apparater förbrukar i standbyläge.

Hemmets 7 största energitjuvar – våra bästa spartips

Temperatur

 • Sänk inomhustemperaturen – varje grads temperatursänkning inomhus minskar din uppvärmningskostnad med 5 %.
 • Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
 • Bor du i ett stort hus kan du fundera på om du har möjlighet att sänka mer eller stänga av värmen i rum du inte använder så ofta.
 • Var sparsam med användning av extra element. Om du under ett dygn har i gång ett element med effekten 1000 watt eller 1 kilowatt (kW) använder du 1 x 24= 24 kWh.
 • Om du behöver vädra, öppna alla fönster samtidigt under en kort stund i stället för att låta ett fönster stå öppet under en längre tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

Uppvärmning

Uppvärmningen står för drygt hälften av elförbrukningen i ett elvärmt hus och är den största enskilda posten. Därför är det viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Det kanske går att komplettera med en luftvärmepump eller bergvärme som drar ned förbrukningen rejält eller kanske installera fjärrvärme. Det finns ju också möjligheten till egen elproduktion i form av solceller på det egna taket.

Varmvatten

 • Hur ofta och länge du duschar påverkar din energianvändning. Fem minuters kortare duschtid per gång sparar både vatten, energi och pengar.
 • Byt gärna till ett snålspolande duschmunstycke.
 • Koka upp vatten med vattenkokare i stället för på spisen. Om du i alla fall använder kastrull – lägg på locket.
 • Tvätta i 40 grader i stället för 60 och se till att fylla upp maskinen ordentligt med tvätt.
 • Kör diskmaskin i stället för att diska för hand under rinnande vatten eller i balja. Skrapa bort matrester i stället för att skölja av och se till att köra full maskin.
 • Duscha i stället för att bada. Ett bad drar tre gånger mer energi än en dusch.

Golvvärme

Elektrisk golvvärme är underbart, men den kan dra väldigt mycket energi. Åtminstone om du låter värmen stå på året runt eller väljer en onödigt hög temperatur.

 • Stäng av golvvärmen under den varma delen av året och stäng dörren till badrummet för att behålla värmen.
 • Fundera om du behöver ha handdukstorken i gång jämt och hela året.
 • Välj gärna vattenburen golvvärme och handdukstork, då dessa är betydligt mer energieffektiva.

Vitvaror

Kylskåp och frys måste förstås stå på dygnet runt, men du kan minimera hur mycket energi de förbrukar.

 • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Varje grad kallare i frysen ökar energianvändningen med ca 5%.
 • Se till att dörrar för kyl och frys sluter tätt.
 • Frosta ur frysen om det bildats is i den.
 • Dammsug eller torka av slingorna på kylens/frysens baksida ett par gånger per år så att kondensorn hålls dammfri och underlätta ventilationen. Dammet gör att elanvändningen ökar.
 • Öppna bara dörrarna korta stunder och tänk på att inte ställa in varm mat.

Diskmaskin och tvättmaskin bör fyllas helt innan du startar dem. Och nya vitvaror är i regel mer energieffektiva än gamla.

Isolering

Ett fönster med slitna lister kan vara en energitjuv. Och inte bara fönster – även dörrar, väggar, golv och tak kan läcka stora mängder värme. Om tätningslisterna har lossnat eller förlorat sin spänst är det dags att byta till nya. Du kan även isolera med tilläggsglas eller dra för gardiner på natten för att minska energiförlusten genom fönstren. Dra inte för elementen med gardinerna bara. Värme stiger uppåt så att taket är välisolerat är väldigt viktigt.

Elektronik

Våra hem är fulla av eldriven teknologi som underlättar våra hushållssysslor. Det är inte ovanligt med upp till 30 olika apparater. Standbyförbrukningens storlek diskuteras ofta. Tumregeln är att nyare apparater har mycket låg standbyförbrukning och äldre apparater har högre. Mest energi sparar man alltså genom att stänga av äldre apparater när de inte används.

Andra fiffiga småtips

 • Se över din belysning – byt till LED-lampor och släck efter dig. Allt som lyser eller blinkar bör innehålla LED-lampor. Med LED minskar du din energianvändning och undviker dessutom farliga ämnen. Du håller nere dina elkostnader efter som LED-ljuskällor använder 85% mindre energi än traditionella glödlampor. LED-lampan har också längre livstid än både glöd- och halogenlampor.
 • Lufttorka din tvätt – använd klädstreck/klädställning för att torka tvätten i stället för att använda torktumlare eller torkskåp. Det går alldeles utmärkt att frystorka tvätt till och med.
 • Koka med lock och välj kastrull efter plattans storlek. Du kan spara 80 procent av energin.
 • Använd mikrovågsugn vid tillagning av mindre mängder mat.
 • Kör inte köksfläkten i onödan eftersom den drar ut varmluft (om du inte har en kolfilterfläkt).

Du kan hitta många fler bra tips om energieffektivisering på Energimyndighetens hemsida specificerade för husägare, lägenhetsboende och företagare.

Håll koll på energimärkningen vid nya inköp

Köp energieffektiva produkter – ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya lampor, vitvaror och hemelektronik. Bra förklaring och sammanställning av energimärkning finns på Energimyndighetens hemsida. Den anger hur mycket energi maskinen använder. Du bör helst välja en apparat som är A-klassad eller bättre. En spis med glaskeramikhäll drar cirka 20 procent mindre än en med gjutjärnsplatta. En induktionsspis drar 40 procent mindre.

Hitta din energi- och klimatrådgivare

Om du är intresserad av kostnadsfri och opartisk energi- och klimatrådgivning, som kan hjälpa dig att minska din energianvändning och bli mer klimatsmart, finns både kommunens egen klimatrådgivare men också Energirådgivningen, en service från 26 kommuner i Stockholmsregionen.

Är min elförbrukning normal?

När elräkningen dimper ner i brevlådan är det många som börjar fundera på vad som egentligen är en normal energiförbrukning och varför grannen har en lägre förbrukning. En eluppvärmd villa förbrukar i snitt 25 000 kWh per år medan lägenheter däremot oftast är anslutna till fjärrvärmenätet och använder sällan el för uppvärmning, Där är det belysning, kyl, frys och matlagning som förbrukar mest el tillsammans med elektroniska apparater. Bor du i en mindre lägenhet förbrukar du cirka 2 500 kWh per år. Siffrorna för en större lägenhet ligger på omkring det dubbla.

Varför skiljer sig min och grannens elräkning, trots att vi har likadana hus?
Elanvändningen varierar mycket mellan olika hushåll. Den påverkas bland annat av hur många och vilka som bor i bostaden och vilka vanor de har, husets ålder, typ av uppvärmningssystem, hur välisolerat huset är och var i landet du bor. Det kan förstås också bero på om man bytt fönster nyligen och hur välisolerat huset är. Skillnaden mellan dig och grannen kan också bero på att ni har valt olika elavtal eller tidpunkter när ni tecknade avtalet och därmed har olika pris.
Månadskostnaden påverkas naturligtvis även av hur mycket el vi använder. Under sommaren är vår elförbrukning låg. Då behövs inte lika mycket energi för att få det varmt och ljust inomhus. Från november till och med februari förbrukar vi däremot ungefär hälften av hela årets energibehov.

Finger som pekar på en termometer