Laddstationer

Ladda gratis och miljövänligt

Hösten 2010 invigde vi  kommunens första laddstation för elfordon. Teknikutvecklingen inom detta område går fort och tillgången till möjliga laddstationer är viktig för att främja elfordonsutvecklingen i kommunen. Därför har vi investerat i en kraftfull laddstation (med tre laddplatser, max två kan användas samtidigt) där det endast tar 20 minuter att tanka fullt mot tidigare 6-8 timmar. Dessutom har vi tre mindre laddstationer (med två laddplatser på varje) så sammanlagt kan 8 bilar tanka samtidigt. De tre mindre laddstationerna har vi fått finansieringsstöd från Klimatklivet för att kunna sätta upp.

Vår stora laddstation laddar på med 50 kilowatt, vilket betyder att det tar 20 minuter att fylla en helt urladdad bil till 80 % men – bilen bestämmer. En mindre modern elbil är inte alltid utrustad för att ta emot de här effekterna. Våra tre mindre stationer har en effekt på 22 kW. Stationerna finns på Baldersgatan 12 i Norrtälje och får användas av alla och Norrtälje Energi bjuder på laddningen.

Vi ser satsningen som en investering i miljö och kunskap

– Varenda bilmärke med självaktning tar fram attraktiva elbilsmodeller eller laddhybrider som även är utrustade med bensinmotor. Om utvecklingen tar fart på allvar behöver vi undersöka hur vårt elnät påverkas samtidigt som vi ska kunna ge råd till andra som vill sätta upp laddstationer, säger Stefan Jonryd (chef Elnät).

Från att år 2017 haft 580 tankande bilar hos oss så har det år för år ökat succesivt. År 2020 kom hela 3814 elbilar till oss för att tanka miljövänlig el. Härliga siffror tycker vi – tillströmningen har inneburit att vi fått sätta en maxgräns för tankning på 1 timme/gång för att undvika kö. De tre mindre stationerna har vi en maxgräns på 2 timmar/gång.

För att kunna ladda vid våra stationer behöver man ett InCharge laddkort eller laddbricka som du enkelt beställer gratis på beincharge.se. Alternativt – ladda ner appen InCharge.