Laddstationer

Ladda miljövänligt

Hösten 2010 invigde vi  kommunens första laddstation på Baldersgatan 12 för elfordon. Teknikutvecklingen inom detta område går fort och tillgången till möjliga laddstationer är viktig för att främja elfordonsutvecklingen i kommunen. Därför har vi därefter investerat i en kraftfull laddstation (med tre laddplatser, max två kan användas samtidigt) där det endast tar 20 minuter att tanka fullt mot tidigare 6-8 timmar. Dessutom har vi tre mindre laddstationer (med två laddplatser på varje) så sammanlagt kan 8 bilar tanka samtidigt. De tre mindre laddstationerna har vi fått finansieringsstöd från Klimatklivet för att kunna sätta upp.

Vår stora laddstation laddar på med 50 kilowatt, vilket betyder att det tar 20 minuter att fylla en helt urladdad bil till 80 % men – bilen bestämmer. En mindre modern elbil är inte alltid utrustad för att ta emot de här effekterna. Våra tre mindre stationer har en effekt på 22 kW. 

Vi ser satsningen som en investering i miljö och kunskap

I stort sett varenda bilmärke har tagit fram attraktiva elbilsmodeller eller laddhybrider som även är utrustade med bensinmotor. Självklart behöver vi då ha koll på och planera för att vårt elnät klarar anstormningen av alla elbilar och nya laddstationer. Vi ser det också som vår uppgift att kunna ge råd till andra som vill sätta upp laddstolpar. Vi har också i uppdrag att fortsätta bygga ut laddinfrastrukturen i vår kommun.

För att kunna ladda vid våra stationer behöver man ett InCharge laddkort eller laddbricka som du enkelt beställer gratis på beincharge.se. Alternativt – ladda ner appen InCharge.