Hållbarhetsdagarna 2021

Hållbarhetsdagarna 2021 ägde rum under tre veckor i september. Vi hade totalt åtta olika klasser från sju olika skolor som deltog och årskursen vi inriktade oss på var även i år sjätteklasser. Eleverna fick en heldag med oss och Norrtälje Naturcentrum där fokus låg på hållbarhetsfrågor och FN:s globala mål.

  • Vad är hållbarhet – social, ekonomisk och ekologisk?
  • Vad innebär de 17 globala hållbarhetsmålen?


Detta är några av de frågor vi tog upp under dagen och tillsammans med olika övningar lärde oss om odling, kretslopp, vatten och energi. Eleverna fick experimentera, testa och undersöka följande tre av de globala målen på Färsna gård.

Mål 2 – INGEN HUNGER – eleverna diskuterade hur man på ett hållbart sätt kan försörja jordens befolkning och vad de själva som individer kan göra


Elever diskuterar om hunger

”Odlingen tyckte jag var roligast, för vi fick skörda grönsaker/rotfrukter och sedan smaka också”

Mål 6 – RENT VATTEN OCH SANITET FÖR ALLA – eleverna fick diskutera och själva uppskatta hur mycket vatten varje människa gör av med på mat & dryck, städ, toalett, personlig hygien osv.

Elever diskuterar om rent vatten

”Nu vet man hur man kan förbättra sig med olika saker t.ex. man behöver inte duscha lika mycket”.

Mål 7 – HÅLLBAR ENERGI FÖR ALLA – eleverna fick diskutera vad energi är och testa att producera el med hjälp av vatten, vind, sol och handkraft och kom fram till att dessa sätt att producera el börjar med att solen lyser på vår planet

Elever diskuterar om hållbar energi

”Energimomentet var roligast för jag kände mig som en mästare när jag kopplade ihop en propeller med ett batteri mellan några sladdar så att den började snurra”.

Efter en härlig och inspirerande förmiddag som avslutades med lunch och fri lek på Färsna gård så välkomnades eleverna upp till Arsta Kraftvärmeverk. Där fick eleverna en introduktion i fjärrvärme och vår lokalproducerade el. Sedan delades klassen upp och de fick gå på rundvandring i värmeverket där gripklon var det mest fascinerande.

Nytt för året var att teknikerna på värmeverket byggt en minipanna med ett cykelhjul som fick illustrera en turbin, för att pedagogiskt kunna beskriva processen kring produktion av fjärrvärme. Så medan halva klassen gick på rundvandring fick den andra halvan en genomgång av minipannan och cykelhjulet. Det blev dessutom en spontan vedstaplar-challenge där klasserna kämpade att stapla högsta vedstapeln innan den rasade.

Tekniker från värmeverket illustrerar en turbin

En annan nyhet för året var tävlingen Norrtälje SolEnergi Challenge. Klasserna hade fått modellbilar skickade till sig tidigare under terminen som de skulle bygga ihop på det mest miljövänliga och klimatsmarta sättet och sedan få dessa bilar att köra på snabbast tid på utsatt sträcka hos oss. Klasserna var väldigt taggade på tävlingen och hejade fram sina bilar på vår tävlingsbana. Och här är vinnarna med juryns motiveringar:

1:a pris. 10 000 kr
Freinetskolan Mimer klass 6
Juryns motivering:
Med ett stort och detaljrikt bygge, klockren beskrivning på bilens funktioner samt näst snabbaste tiden trots korvar på släp, blev juryn övertygad och föll för Svanbilen som gjorde att Mimers sexor överlägset tog hem förstapriset!

Klassens motivering ihop med bilen:
Svanbil med varmkorv
Korvbilen är en bil som samlar på sig massa avgaser och skräp som ligger på marken. Och sen blandar den det med avgaser från andra bilar och så omvandlar den det till ätbar korv. Det är bra för att folk slipper gå hungriga. Och miljön för att den samlar in saker vi inte ska ha kvar. Jag tycker att vi ska vinna för att bilen är väldigt bra för miljön och den hjälper de som kanske inte har råd att köpa så mycket mat. 

2:a pris 5 000 kr
Skederids skola
Juryns motivering:
Bilen ser ut som en racerbil, kör som en racerbil med en kreativt trimmad motor och med den absolut snabbaste tiden av alla, gjorde att Skederids sexor kammade hem det prestigefyllda andrapriset!

3:e pris 5 000 kr
Frötuna skola
Juryns motivering:
Med en snygg och kreativ miljövänlig design där gummisnoddar användes istället för tejp, samt bra fart på bilen tog Frötunas sexor hem tredjepriset!

Spana in de lyckliga vinnarna i filmen nedan!

Norrtälje Energi SolEnergi Challenge film på YouTube

Det är överskottet från vår egen 1899-el som gör detta projekt möjligt – så ett stort tack till våra kunder!

Elever deltar i Hållbarhetsdagarna