Inför Hållbarhetsdagarna

Här nedan följer lite praktisk information som kan vara bra att veta om dagen. Men här finns också en uppgift som vi vill att klassen gör tillsammans med lärare innan ni kommer till oss och kan på så sätt vara förberedda och pålästa inför Hållbarhetsdagarna.

Övning inför dagen

  • Vilka av de 17 globala hållbarhetsmålen från Agenda 2030 arbetar ni mot i er skola?
  • Hur?
  • Vilket mål tycker ni att skolan borde arbeta ännu mera med?

Här finns underlag med uppgift och noteringsyta för klassen att ladda ned.
Här finns lärarhandledning för att genomföra uppgiften.

Om ni vill ha mer material att jobba med kring hållbarhet finns det massor att hämta på globalamalen.se. Vi kan tipsa om en serie med tre filmer som vi själva fastnat för vilka ger mycket en mycket bra start, ger inspiration och motivation att lära sig mer om hållbarhet. De finns här.

SolEnergi Challenge

För att engagera eleverna ännu mera i hållbarhetsfrågor och se till så de får med sig en rolig upplevelse av att vara med på Hållbarhetsdagarna så har vi i år dessutom en klasstävling som heter SolEnergi Challenge!

Varje anmäld klass kommer inför terminsstart få skickat till sig ett paket där det ingår en enkel bilbyggsats med motor och solcellsdrift. Klassens uppgift är att skapa det fordon med mest återvunnet material som de kan få tag på (mjölkkartonger, PET-flaskor, pappersrullar med mera).
Uppgiften är att skapa den roligaste och mest klimatsmarta lösningen + att fordonet ska köra på snabbast tid på en given sträcka.
Det är dessa två kriterier som avgör vinsten och juryn består av Norrtälje Energi.

Fordonet ska tas med till Hållbarhetsdagarna och klassen kommer att få visa upp den i slutet av dagen på Arsta kraftvärmeverk, och där få köra den på en sträcka som är likadan för alla klasser.
Tävlingen kommer att avgöras först när alla Hållbarhetsdagar är avklarade.

  • Vad kan klassen vinna?

    1:a pris 10 000 kr
    2:a pris 5 000kr
    3:e pris 5 000kr

Tävlingsregler finns här.

Mat

Skolan ansvarar för att eleverna får med sig lunch, antingen om skolköket löser det eller om ni låter eleverna ta med sig egen matsäck.
Vid eventuell leverans av mat från skolkök så kan bilen köra in på Färsna gård, men mycket sakta.

Väljer ni att eleverna ska ha med sig egen matsäck så tänk på att det är bra att de har med sig varm mat vid kalla dagar, då kan man till exempel förvara maten i mattermos.
Försök undvika plastpåsar och aluminiumfolie med tanke på miljön. Tipsa om att lägga sakerna i burkar istället! Kanske vill ni utmana klassen att ta med matsäck som ger minimal sopmängd?
Dricksvatten kommer att ställas fram till eleverna på lunchen.
Eleverna tar själva med sig mugg, bestick och tallrik. Sopor kan slängas på Färsna gård i angivna kärl.

Kläder

Då aktiviteterna är utomhus där eleverna även kommer att vistas bland odlingar, är det viktigt att eleverna har lämpliga och oömma skor. Påminn om att klä sig efter flerskiktprincipen, det vill säga klä sig i flera lager. Då bildas det också luftlager mellan kläderna som gör att du blir varm. Blir man sedan för varm vid fysisk ansträngning kan man plocka av ett plagg eller öppna upp jackan.

Transport och parkering

Alla bussar och personbilar ska parkera på platserna till höger före infarten till Färsna gård. Detta gäller även påstigning/avstigning från buss. Deltagare med funktionshinder får givetvis transporteras med bil fram till gården och trädgården. Mattransporter får också ske in på gården, men kör mycket sakta.

Toaletter

Det finns allmänna toaletter både på Färsna gård och Arsta kraftvärmeverk. På Färsna gård finns handikappanpassade toaletter.

Förhållningssätt

Prata gärna med eleverna före dagen om upplägget för dagen så de vet mål och dagordning. Under lunchrasten kommer det finnas tid för lek i trädgården, samt att titta på djuren som Färsna gård har. Man får titta på djuren och klappa om de kommer fram. Kom ihåg att alltid vara vänlig och lugn. För djur och människors hälsa – tvätta händer före och efter du rört vid djur.

Sociala medier

Vi kommer under Hållbarhetsdagarna att fotografera och dokumentera alla klasser för att kunna lägga ut bilder och information både externt i våra sociala medier och internt.
Om det är någon/något barn/vuxen som inte ska vara med på kort vill vi gärna att ni informerar oss, antingen i förväg eller när ni kommer till oss på Hållbarhetsdagen.

Säkerhet

Medföljande pedagoger ansvarar för de elever som kommer på Hållbarhetsdagarna. Både Norrtälje Energi och Norrtälje Naturcentrum har goda rutiner kring säkerhet under våra aktiviteter för att det ska kännas så tryggt och säkert som möjligt.

Hitta hit

Arsta kraftvärmeverk

Färsna gård

Kontaktperson

Maja Sandin
0176-718 86

Mycket varmt välkomna!