Hållbarhetsdagarna 2023

Under september 2023 genomförde vi återigen Hållbarhetsdagarna tillsammans med åtta sjätteklasser. Varje klass fick en hel dag där fokus låg på hållbarhet, miljö och vad man själv som individ kan göra för framtiden. Vi jobbade med de Globala Målen och vi hade valt ut tre av dem som vi la fokus på under Hållbarhetsdagarna.

På förmiddagen samlade vi klassen på Färsna Gård där vi samarbetade med Norrtälje Naturcentrum och Utvecklingscentrum för Vatten och där klassen delades upp i tre grupper och fick rotera på tre olika stationer.

Mål 7 – Hållbar Energi för alla

Här höll vi från Norrtälje Energi i stationen och vi diskuterade med eleverna om hållbar energi som är skapad av sol, vind och vatten. Eleverna fick testa och experimentera för att själva producera el vilket de tyckte var mycket intressant och spännande.

Barn som gör energiexperiment

”Jag tycker att det mest lärorika momentet var energi, för vi fick lära oss mycket om hur man kan göra bra el på olika sätt.”

”Jag tyckte att stationen om generatorer och energi var roligast. Den var också mest lärorik.”

Mål 2 – Ingen hunger

Den här stationen höll Norrtälje Naturcentrum i och pratade hållbar odling och vad varje person själv kan göra för att hushålla med mat och resurser och inte slänga mat i onödan.
Eleverna fick även göra ett ”odlings-bingo” i den vackra trädgården och skörda säsongens grönsaker och äta dem.

”Odlingen var väldigt lärorik också tycker jag, man lärde sig mycket om hur man kan odla och hur man kan göra så att det blir mindre hunger i världen till exempel att slänga mindre mat.”
”Jag tyckte att det var roligast med att få köra ett litet växt bingo för att man fick samarbeta i grupp.”

Mål 6 – Rent vatten och sanitet för alla

På den här stationen höll Utvecklingscentrum för Vatten en diskussion med eleverna kring hur mycket vatten vi har och gör av med och vad vi spolar ner i avloppet.
Eleverna fick tävla i ”bajs-basket” där de skulle kasta ärtpåsar med olika avfall ”på” och pricka rätt plats. De hade både en toalett, kompost, soptunna och återvinningsstation att välja på och det var en utmaning att klura ut tillsammans var rätt avfall skulle hamna plus att sedan pricka rätt plats.

Barn på gräsmatta som kastar ärtpåsar

”Det roligaste var nog att kasta saker i toaletten för då fick vi lära oss om vad som kunde kastas i toan, vad som kunde kastas i återvinningscentralen osv..”
”Bajsbasket 100%”

Mot Arsta kraftvärmeverk

Efter att alla eleverna hade fått testa och undersöka de olika stationerna var det dags för en kort reflektion som sedan utmynnade i deras lunchrast där de fick leka av sig och roa sig på Färsna gård. Efter lunchtid så hämtades hela klassen med buss och kördes upp till Arsta där vi var redo att ta emot dem för eftermiddagens del av Hållbarhetsdagen.

På Arsta Kraftvärmeverk introducerade vi fjärrvärme och vår lokalproducerade el till klassen och visade filmer som förklarade detta överskådligt. Klassen delades sen upp i två grupper, där ena fick följa med på en rundtur runt på Arsta. Som förväntat så var de väldigt fascinerade av gripklon och det var många frågor och kort som togs där inne.
Rundturen gick sedan vidare inomhus där vi förklarade processen i fjärrvärme och el-tillverkningen och där eleverna fick stanna till vid ledningscentralen och tyckte det var enormt spännande att se alla skärmar och all data som syntes där.

”Jag tyckte det var roligt att se när klon tog upp flis.”
”Jag tyckte att cykelhjulet var roligast, hur det jättevarma vattnet blev till ånga, men det lärorikaste var minipannan tycker jag.”
”Det var en häftig upplevelse med trevlig personal med coola maskiner, nu vet jag hur Norrtälje Energi fixar varmvatten till husen.”

Energisk tävling

Efter att båda grupperna hade gått både rundturen och varit på stationen med mini-arsta så var det dags för biltävlingen, Norrtälje SolEnergi Challenge! Alla klasserna hade fått flera bilsatser skickade till sig vid terminens start för att bygga på de mest miljövänliga och återvunna sättet. De utsåg sedan vilken bil som skulle representera hela klassen och hade med sig den för att tävla på plats. Vi hade byggt upp en bana där de fick tre försök på sig att köra den så fort som möjligt och alla klasserna var väldigt taggade på tävlingen och hejade fram sina bilar!

Stort grattis till de vinnande klasserna i Norrtälje SolEnergi Challenge 2023!

1:a pris 10 000 kronor – Innovitaskolan klass 6
Motivering:

”Med en innovativ och reflekterande skärm på biltaket som omringar solcellen, visar Innovitaskolans sexor hur man maxar energin av solen och fångade direkt juryns uppmärksamhet.
Bilens medmänskliga och fantasifulla design som är skapad av spännande återvunna material ger oss nya aha-upplevelser, och designen öppnar upp för ett mjukare samhälle i trafiken och att vi är försiktiga mot varandra.
Innovitaskolans sexor visar att de tydligt har läst och förstått tävlingens kriterier och levererar därefter en bil med hög klass som dessutom fick den nästsnabbaste tiden av alla, och därför tar de hem det åtråvärda förstapriset i Norrtälje SolEnergi Challenge 2023!”


2:a pris 5 000 kronor – Svanbergaskola klass 6B
Motivering:

”Juryn blir mycket charmad av jordgubbsbilens glada och naturinspirerade design. Vi ser tydligt att allt arbete på bilen är väldigt noggrant utfört med en hög detaljrikhet och fingertoppskänsla. Designen triggar fantasin med en framtidsruta som vi är väldigt spända på vart den för oss i framtiden.
Jordgubbsbilen hade den snabbaste tiden på tävlingsbanan och detta i kombination med designen gör att Svanbergaskolans klass 6 B tar hem det prestigefyllda andrapriset!”


3:e pris 5 000 kronor – Frötuna skola klass 6 B
Motivering:

”Bilen fångar juryns intresse med sin snygga design och en väl genomtänkt kylfunktion som är enormt viktig för att dra ner klimatpåverkan i världen.
Bilens glada färger och häftiga effekter med piprensarna på däcken är något vi uppskattade mycket. Att bilen dessutom är byggd med återvunna material såsom förpackningen den kom i plus att den körde in på den fjärde snabbaste tiden, gjorde att Frötuna skola klass 6 B tar hem det så viktiga tredjepriset!”


Spana även in de olika klassernas bilrace och hör de överlyckliga vinnarna i vår film!

Det är överskottet från vår egen 1899-el som gör detta projekt möjligt – så ett stort tack till våra kunder.